#News

Pemangsa seksual dalam telefon saya

Gangguan siber seksual terhadap kanak-kanak bukan jenayah di Malaysia

Tahukah anda pemangsa seksual dalam talian menggunakan teknologi untuk menyasarkan gadis bawah umur di Malaysia.

“Anda tidak satu-satunya gadis muda yang saya tahu. Terdapat banyak,” katanya.

“Adakah semua daripada mereka melakukan ini dengan kamu?” tanya si gadis berumur “15 tahun”

“Saya dah melakukannya dengan gadis dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Enam! Antaranya hanya berumur 13 tahun,” jawabnya.

Wartawan remaja dari The R.AGE belia mendedahkan kebenaran kotor mengenai eksploitasi seks bawah umur. Tontonilah video mereka.

Masalahnya

Hampir 80% daripada kes rogol oleh pemangsa seksual yang dilaporkan di Malaysia sejak dua tahun yang lalu terlibat kenalan internet; dan majoriti mangsa adalah di bawah 18 tahun. “Grooming” ataun gangguan berunsur seksual adalah salah satu elemen utama dalam kes-kes eksploitasi seks dalam talian. Grooming ialah proses membina hubungan emosional dengan mangsa, untuk mendapatkan kepercayaan mereka untuk eksploitasi dan penderaan masa depan.

groomingstats

Gangguan siber seksual terhadap kanak-kanak bukan jenayah di Malaysia

Niat untuk mendera seorang kanak-kanak dengan aktiviti siber menjurus ke arah seks BUKAN satu jenayah di Malaysia. Ini bererti tiada tindakan yang boleh diambil terhadap pendera “groomer” tersebut sehinggalah mereka telah mendera seseorang kanak-kanak itu secara seksual.

BACA >> Pemangsa Seks: Ketahuilah petandanya

Panggilan untuk Tindakan

R.AGE dan UNICEF menyeru untuk pengubalan undang-undang untuk menjadikannya satu jenayah untuk orang dewasa untuk sengaja melibatkan kanak-kanak dalam talian dengan tujuan untuk mengeksploitasi mereka secara seksual – walaupun tidak ada hubungan fizikal atau penderaan telah berlaku. Kami berharap undang-undang itu akan menghalang pedophiles dan pemangsa seks; dan membolehkan pihak polis untuk mengambil tindakan terhadap pesalah awal dalam proses “grooming” talian.

Berikrar Sokongan anda

Laksanakan apa yang perlu sebelum terlambat. Jangan tunggu sehingga seorang kanak-kanak lagi menjadi mangsa. Sertai panggilan R.AGE dan UNICEF ini dengan ikrar anda sendiri. Mari kita membuat talian dandanan suatu kesalahan jenayah di Malaysia.

Berikrar sekarang
Anda akan dibawa ke laman web R.AGE “Predator in My Phone”

5 1 vote
Article Rating
What’s your Reaction?
0%
0%
0%
0%
100%
0%
0%
Tags
Show More

Bunny Wira

champion for children, hero in disguise. I love kangkung!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Related Articles

Back to top button
Close